Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de Zilver-Kamer, meldt u dan aan voor de nieuwsbrief.
Bijzondere gebeurtenissen daargelaten verschijnt de nieuwsbrief eens per kwartaal.
JA,
stuur mij de nieuwsbrief
per mail
NIEUWSBRIEF | juli 2020

Stichting De Zilver-Kamer toont net verworven objecten in Hotel Theater Figi

Gero en Koninklijke Plazuid

Nu de musea weer opengaan en mensen weer exposities mogen bezoeken heeft Stichting De Zilver-Kamer een nieuwe expositie ingericht in de lobby van Hotel Theater Figi. Zij toont daar veel net verworven objecten.


In de staande vitrine staat een groot aantal objecten uit de kortdurende samenwerking tussen de Gerofabriek te Zeist en Koninklijke Plateelbakkerij Zuid-Holland te Gouda. Goudse vazen, schalen, kandelaars, flessen en dergelijke werden met Gero-tin gedecoreerd. De samenwerking met de Plateelbakkerij Zuid-Holland neemt een aparte plaats binnen het Gero-assortiment in. Het totale verhaal is te lezen op een van de panelen bij de expositie.

De keramische voorwerpen zijn bijna allemaal monochroom geglazuurd. Er komen 5 verschillende kleuren voor: egaal oranje, blauw, zwart, zandkleur en wit. Bij enkele zwart geglazuurde voorwerpen staat tussen haakjes ‘metaalglazuur’ vermeld. Het oppervlak van deze voorwerpen lijkt op gehamerd metaal.

Gero zocht vaak de samenwerking met producenten van keramiek, glas maar ook zilver. Aan de linkerkant van de vitrine is een de bonbonnière van Stadler te zien. De bonbonnière is een ontwerp uit 1957 van Ottmar Stadler voor de zilverfabriek P. Bruckmann & Söhne in Heilbronn (Duitsland). De bonbonnière bestaat uit een voet, een schaal en een deksel met knop. De knop is van hout gevat in zilver. De bonbonnière is aan de onderzijde gestempeld GERO*STERLING 925 en in de rand van de deksel staat 925. De fabricage van dit exemplaar ligt tussen 1966-1972. De zilverfabriek P. Bruckmann & Söhne was toen eigendom van N.V. Gerofabriek.

Van de combinatie tin en glas (Leerdam) is ook een exemplaar te zien. Zo ook de combinatie glas en zilver in het 9-delig zuur-, olie- en azijnstel.

In de tafelvitrine ligt het 100% zilverbestek gemaakt door de Solafabriek. In oktober 1978 bracht Sola het zuiver zilveren bestek - dat in de modellen Puntfilet en Stijl Haagsch Lofje werd geproduceerd - op de markt. De verwachting was om nog voor het eind van het jaar vijfhonderd cassettes af te leveren. In de jaren erna werden de modellen Chippendale (1979), Hollands Glad (1981) en Perle Classique (1982) toegevoegd. Het gehele verhaal is te lezen op de site: www.zilverkamerzeist.nl onder het item ‘Publicaties’.

In 1980 besteeg koningin Beatrix de troon en als herinnering aan het kroningsjaar was de jaarletter van een koningskroon voorzien. Het waarmerken met een koningskroon is uniek. Ter herinnering aan de Bevrijding werden de jaarletters van 1 november 1945 tot 31 december 1946 gekroond en de jaarletters van 1 juli tot 31 december 1948 ter gelegenheid van het vijftigjarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina en de aanvaarding van het koningschap door koningin Juliana in dat jaar. Hetgeen dit bestek nog aantrekkelijker maakte als beleggingsobject.

Verder te zien in de tafelvitrine pakpapier van de banketbakkerij, die in de eerste jaren onder de bezielende leiding stond van de in Zeist wereldberoemde ‘juffrouw’ Trees.

Maar er is meer te zien! 3 bijzondere menukaarthouders, 4 bonbonnières gemaakt door Gero, een set kandelaars en enkele fraaie bloemenvazen. De tekst en uitleg staat aangegeven op de bij de expositie hangende borden.

Zilverwandeling

De zilverwandeling blijkt een groot succes. Veel van jullie hebben de wandeling op de site bekeken. Dit is te zien aan de statistieken van de site. Natuurlijk hopen we ook dat veel van jullie de wandeling ook werkelijk hebben gemaakt.

Niet alles is goed gegaan. Zelf zijn we trots op de filmpjes die te zien zijn. Zowel de twee oude als de nieuwe filmpjes. Niet iedereen heeft de mogelijkheid van het bekijken van de filmpjes gevonden. Daarom hierbij een afbeelding en een verwijzing naar de pagina’s waar de filmpjes staan.

Overal waar C (magenta) met een driehoek (wit) te zien is kunt u daarop klikken om het filmpje te starten.

Filmpjes nieuw


Theekoepel en Franse tuinen — Pagina 13

Zichtlijn Koelaan/richting Bunnik en achterkant van Het Slot — Pagina 14

Zichtlijn Slotlaan en voorkant van Het Slot — Pagina 17

Van Thielselaantje naar de Lageweg richting het Zusterplein — Pagina 25

Het Zusterplein — Pagina 27

Het Slot, Nassau-Odijklaan en de Broedergemeente — Pagina 30

Het Broederplein — Pagina 35

De Karpervijver en het pand van Gerritsen & Van Kempen — Pagina 40

De omgeving van ’t Rond - 2020 — Pagina 48

Overgang Slotlaan in Verlengde Slotlaan — Pagina 59

Overgang Slotlaan in Verlengde Slotlaan van de Nieuwe kerk — Pagina 59


Filmpjes oud


De omgeving van ’t Rond - circa 1925 — Pagina 42

Opknappen Slotlaan - circa 1950 — Pagina 53

De digitale publicatie Zilverwandeling over het hof van de Nassaus en de Slotlaan in Zeist vindt u op de website van Stichting De Zilver-Kamer via de link — zilverkamerzeist.nl/zilverwandeling.html — Nadat u deze link heeft aangeklikt, ziet u dat u de keuze heeft tussen een lange (uitgebreide) en een korte versie.

Het arbeidsproces op de zilverfabriek op de Karpervijver

Het arbeidsproces in kleur

De Stichting toont al enkele jaren op haar site de brochure Koninklijke zilverfabriek Gerritsen en Van Kempen.

In 1934 zijn de foto’s gemaakt door de pers- en reportagefotograaf Willem van der Poll (1895- 1970), een van de belangrijkste vooroorlogse Nederlandse fotografen. Alhoewel het toentertijd al mogelijk was kleurenfoto’s te maken is er gekozen voor zwart-wit fotografie. Een niet ongebruikelijke keuze. Het was een veel goedkoper procedé, men kon de afwerking (het ontwikkelen en afdrukken) geheel zelf doen en de kwaliteit van de zwart-wit fotografie was zeer goed. Zo ook de foto’s van Willem van der Poll.

Stichting De Zilver-Kamer heeft de mogelijkheid gekregen een proef te nemen om foto’s softwarematig in te kleuren. Een goede gelegenheid om het arbeidsproces op de Karpervijver in kleur te bekijken. Het resultaat is een aangename verrassing. De foto’s komen op een andere manier tot leven. Echter het blijft een benadering van hoe het er toen uit heeft kunnen zien.

Door op een afbeelding te klikken volgt de kleurenafbeelding. Onderin staat een kleine afbeelding in zwart-wit en in kleur. Door op de een of op de ander te klikken kan er omgeschakeld worden van kleur naar zwart-wit. Dit is ook mogelijk door gebruik te maken van de pijlpunt midden links en midden rechts van het venster. Door op het kruisje rechtsboven te klikken volgt het oorspronkelijke document.

Hier vindt u de brochure.

Nieuwe publicaties

Op de site van De Stichting zijn 4 nieuwe publicaties geplaatst. De publicaties zijn te vinden onder het kopje ‘Publicaties’. Klik op ‘Publicaties’ en u gaat automatisch naar de totale lijst. Onderaan de lijst vindt u de nieuwe uitgaven. Veel lees plezier.

100% zuiver zilveren cassettes van Sola - ‘Zacht glanzend zilver, al eeuwen lang een kenmerk van rijkdom en goede smaak’

Sinds april 2020 is Stichting De Zilver-Kamer in het bezit van een zuiver zilveren bestek bestaande uit zes tafelmessen, zes tafelvorken, zes tafellepels en zes dessertmessen, zes dessertvorken, zes dessertlepels, een sauslepel, een groentelepel, een aardappellepel en een soeplepel van het klassieke model Puntfilet.

Design bonbonnière uit Heilbronn - Samenwerking en overname P. Bruckmann & Söhne Silberwarenfabrik

De collectie van Stichting De Zilver-Kamer werd op 25 april dit jaar verrijkt met de op de foto afgebeelde zwaar zilveren bonbonnière van Duits fabricaat maar gestempeld GERO en daarmee een bijzondere aanwinst voor De Stichting.

De zonnebloemen van Toos Muijsert - Een symbool van stil verzet

Toos Muijsert tekende een bos zonnebloemen (Latijnse naam helianthus). De zonnebloem staat symbool voor levenslust en voor toewijding. Van deze bos heeft één zonnebloem haar bloemhoofd fier omhoog gericht. Naar het licht. Hieraan dankt zij haar naam. Een tweede zonnebloem laat haar bloemhoofd treurig hangen. De zon is weg. Een derde zonnebloem heeft nog een dunne steel en de bloem is nog in knop. Symbolische weergave van standvastigheid, verdriet en toekomst.

In de bladeren rondom het bloemhoofd dat zich van de zon heeft afgewend heeft Toos Muijsert de silhouetten van de vijf leden van de Koninklijke familie verstopt. Van rechtsboven naar linksonder: prinses Juliana, koningin Wilhelmina, prins Bernhard, prinses Beatrix en prinses Irene.

Het jubileumbeeld in het Gerodorp - Mijlpaal 40

N.V. Gerofabriek Fabriek van Nieuwzilveren Werken - in 1912 op 21 oktober opgericht onder de naam N.V. Eerste Nederlandsche Fabriek van Nieuw Zilverwerken voorheen onder de firma M.J. Gerritsen & Co. - vierde in 1952 haar veertigjarig bestaan.

Stichting De Zilver-Kamer

Schenkingen

U kunt een schenking doen in geld of in de vorm van zilveren of verzilverde voorwerpen. De Zilver-Kamer is een Anbi-instelling, u kunt gebruikmaken van de desbetreffende regeling. Zie daarvoor ‘Contact’. Documentatie van en over de zilverindustrie in Zeist is welkom.

Voor schenkingen in welke vorm dan ook kunt u contact opnemen met Stichting De Zilver-Kamer: info@zilverkamerzeist.nl