Buitenplaats - Hotel - Kasteel Kerckebosch

In de Zeister bossen aan de Arnhemse Bovenweg ligt een bijzondere buitenplaats: Kasteel Kerckebosch. De torens, raampartijen en opmerkelijke details stellen bezoekers voor een raadsel. Uit welke tijd dateert dit bouwwerk? Die geschiedenis is nu uitgezocht door Pierre Rhoen, oud-gemeentearchivaris van Zeist.

’t Kerckebosch is in 1911 gebouwd door jhr. Egbert Lintelo de Geer. Als liefhebber van de gotische bouwstijl gaf hij het de uitstraling van een eeuwenoud kasteel. Zijn kleinzoon acteur Ursul de Geer deelt samen met zijn broer Titiaan die zilversmid is familieherinneringen aan ’t Kerckebosch. Een rondleiding in woord en beeld nodigt uit tot verkenning van de schatten in en om dit intrigerende gebouw.

Het hier gevestigde hotel en restaurant Kasteel Kerckebosch staat sinds 2015 onder leiding van hotelier Ingmar Sloothaak en patron-cuisinier Hans van Triest. ‘Er is hier zoveel te zien! Gasten vragen altijd naar de geschiedenis en die komt nu tot leven.’

Inhoud van het boek (112 pagina’s)

•  Voorwoord van Koos Janssen, burgemeester van Zeist.
•  Interview met de broers Ursul en Titiaan de Geer, kleinzoons van de bouwheer.
•  De geschiedenis van het ‘kasteel’ en de buitenplaats.
•  Een wandeling door de zalen met aandacht voor de bouwhistorische details.
•  Een rondgang om het gebouw.
•  Een interview met de twee directeuren, Ingmar Sloothaak en Hans van Triest.
•  Waarom u zo kunt genieten van en in kasteel Kerckebosch.
•  Een rijk geïllustreerde uitgave met meer dan 200 foto’s.

Het geheel is voorzien van een Engelse samenvatting, de bijschriften staan in het Nederlands en Engels, de rondgangen zijn tweetalig (Engels en Nederlands).

Waarom dit boek

Bij de expositie van Stichting De Zilver-Kamer in Kasteel Kerckebosch vroeg mede-bestuurslid Cor Krüter aan Pierre Rhoen: weet je eigenlijk iets van ’t Kerckebosch?

Nee, eigenlijk niet, was het antwoord, want over veel buitenplaatsen is allerlei gepubliceerd, maar nog niet over ’t Kerckebosch. Dat was het startpunt om de ruim honderd jaar historie in kaart te brengen.

Het boek is een initiatief van Stichting De Zilver-Kamer.

Een leuk boek om te lezen en de geschiedenis te begrijpen. Aan de hand van een plattegrond bij de wandeling in en rondom het kasteel vertelt het boek wat je allemaal ziet en de achtergrond van de bouwelementen en decoraties  zijn.

Het boek is geschikt voor de gast van Kasteel Kerckebosch, maar ook voor de historisch geïnteresseerde of toevallige bezoeker. U bent van harte welkom om door het kasteel te wandelen. Het boek is verkrijgbaar bij de receptie van het kasteel - hotel - restaurant (Oude Arnhemseweg 31, Zeist), kosten €9,95 en in de plaatselijke boekhandel.

Enkele pagina's uit het boek.